Använda telefonen som verktyg

Kan vi fortfarande lyckas med kalla samtal?

Du kommer även fortsättningsvis att behöva använda flera olika sätt att nå dina kunder. Telefon är fortfarande ett av de mest kraftfulla sätten att få kontakt med en kund. Självfallet använder du inte telefonen som du gjorde för 20 år sedan. Här kommer konkreta tips på hur du lyckas bättre med dina utgående samtal.

Målgruppen

För att lyckas med att ringa kallt skall du förstås ha en mycket väl utvald målgrupp. Personer som du bedömer har behov av dina tjänster. Lämpligen skall de ha passerat någon form av selekteringsprocess. Kanske alla som öppnat och klickat i ett utskick du gjort, alla som besökt din hemsida eller alla som besökt din profil på LinkedIn.

Syftet

Du skall utifrån målgruppen ha satt upp ett klart och tydligt syfte med varför du ringer just dem. Generella syften ”Vi ringer nu alla företag i Stockholm” är helt förkastligt. Inleder du samtalet med det kommer du troligen inte att få många möten eller kontakter. Exempel kan vara att ” jag ringer dig för jag såg att du besökt min profil på LinkedIn” eller ”jag ringer dig för att ditt företag påminner mycket om en kund vi hjälpt tidigare”

Mål för att lyckas med kalla samtal

Sätt upp mål med ringandet. Hur många samtal skall du genomföra per timme, hur många skall du nå, hur många skall säga ja till möte eller vad det nu är du vill få ut av samtalet. Ju mer erfarenhet du har, desto lättare kan du sätta rimliga mål.

Samtalsmall

Ja, du ska ha en samtalsmall. Du skall sedan träna in samtalsmallen så att det inte låter som om du har ett manus. Jämför med när du går på teater där skådespelarna har ett manus. Sedan pluggar de in det och gör det till sitt, men de har ett manus att håll sig till.

Mät

Se till att mäta allt kring ringandet. För att lyckas med kalla samtal är lika viktigt med effektivitet som det är med kvalitet. Se därför till att mäta hur många gånger du lyfter luren, antal samtal och antal ja.

Förbättra dina resultat

Se hela tiden till att utveckla och förbättra ditt arbete. Kan målgruppen bli bättre, skall du anpassa syftet, kan du ringa fler samtal varje timme? För att helt enkelt bli lite bättre hela tiden.

Berätta inte allt på telefon utan spara lite till ditt möte. Samma sak i ett mail, dränk det inte i information utan berätta tillräckligt mycket för att skapa intresse och gå vidare. Sedan gäller samma sak vid ditt första möte med kunden, försök inte få med allt du vill säga och all information som behövs utan arbeta med att dela upp och ta saker steg för steg tills du får en affär.

 

Vill du veta mer?

Vi arbetar med kommunikations modellen DISC och är certifierade